Reţeaua şcolară 2014-2015, aprobată fără comasarea Colegiului Tehnic „Viceamiral Ioan Bălănescu” cu Liceul Tehnologic – (SAM)

Reţeaua şcolară 2014-2015, aprobată fără comasarea Colegiului Tehnic „Viceamiral Ioan Bălănescu” cu Liceul Tehnologic – (SAM)

Unul din proiectele de hotărâri aprobate de consilierii locali în şedinţa ordinară de joi, 30 ianuarie 2014, a vizat reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiu pentru perioada 2014-2015.
Reţeaua şcolară a fost aprobată în aceeaşi formă ca anii precedenţi, deşi anterior Primăria Municipiului Giurgiu a propus Inspectoratului Şcolar Judeţean o nouă structură, în care Colegiul Tehnic „Viceamiral Ioan Bălănescu” şi Liceul Tehnologic – (SAM) să fie comasate într-unul singur. „Liceul Tehnologic SAM funcţionează într-o clădire improvizată, care a fost internat şcolar, şi ne-am gândit să-l reamenajăm ca internat pentru copii, pentru că este nevoie în cadrul reţelei de învăţământ să avem şi un internat pentru copii, mai ales că sunt foarte mulţi copii de la ţară care au cereri să stea într-un internat, şi mulţi se chinuie cu transportul în comun sau plătesc nişte sume foarte mari la diverse gazde în oraş. În al doilea rând, cele două unităţi au un număr de copii relativ mic, sub 500. Cele două unităţi comasate fac cât o unitate normală. Dacă cele două ar funcţiona în Liceul Naval, tot am fi sub capacitatea liceului. Nu vă mai spun că la Liceul Naval, cum ştim cu toţii, am făcut şi reparaţii, şi la clădire, şi la sala de sport şi au condiţii foarte bune … Noi ne gândim şi studiem învăţământul din punct de vedere financiar…. Asta ar însemna că noi vom face o economie la Primărie, pentru că vor reduce cheltuielile cu energia termică,, curent electric şi toate cele, iar ei învaţă şi în condiţii mult mai bune”, a motivat viceprimarul Alexandru Vladu în şedinţa ordinară intenţia comasării celor două licee. Propunerea a fost însă respinsă de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi prin urmare, structura şcolară a fost aprobată în forma anului şcolar 2013-2014.
Primarul Nicolae Barbu a precizat că în acest fel municipalitatea a fost nevoită să amâne o bună oportunitate de a-i pregăti şi canaliza pe elevii giurgiuveni spre meseriile care sunt cerute în acest moment pe piaţa muncii – sudori, lăcătuşi, electricieni, dulgheri etc.:„Toată programa de învăţământ se face cu un an înainte pentru anul de învăţământ următor. Pentru 2014-2015 este o hotărâre de guvern care asigură sprijin foarte mare privind înfiinţarea şcolilor profesionale de trei ani. Am pierdut un an, pentru că noi trebuia să stabilim priorităţile în decembrie. Noi am aprobat această structură în decembrie şi n-a fost de acord inspectoratul şi acum o re-avizăm din nou, pe ce ne-au dat ei. Vă spun că am pierdut o oportunitate. Exista un proiect în program, şi noi l-am discutat la nivel de inspector şef, i-am spus ce vrem să facem. Prin acest proiect, pentru a-i motiva pe elevi să se înscrie la şcolile profesionale, se face în primul an 60 la sută şcoală, 40 la sută practică, iar în anul următor, invers, 60 la sută practică, 40 la sută cursuri. Acelui elev i se dă patru milioane bani în mână lunar. Se face un protocol cu firme care doresc să pregătească forţă de muncă, firma respectivă suportă două milioane, pe care le ia din programe guvernamentale de susţinere a acestui tip de activitate, iar Primăria plăteşte două milioane pentru fiecare elev pe care îl pregăteşte. Proiectul nu l-am gândit noi acum, ci doar l-am preluat de la Braşov. HONTERUS se numeşte, funcţionează foarte bine la Braşov, anul acesta l-a preluat şi Oradea şi consider că este o soluţie foarte bună şi pentru tinerii din Giurgiu. Altfel, ce ne facem cu copiii? Nu termină liceul, nu merg la facultate şi îngroaşă numărul celor care nu ştiu ce să facă. Nu-şi găsesc de lucru şi vin părinţii şi spun: ‹nu are copilul de lucru şi nu găsim locuri de muncă›. Păi, dacă nu-i pregătim! Şi unde îi pregătim? Nu mai pregătim ce nu cere piaţa. Pe când prin acest proiect îi canalizăm pe ce are nevoie societatea în acest moment: sudori, lăcătuşi, electricieni, dulgheri, sau chiar în domeniul construcţiilor”

Ultima modificare: 04.02.2014 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Ceai cald pentru lucrătorii implicaţi în deszăpezire

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.